Carlos Arturo Sotelo Zumarán
Je banán ovocie, alebo zelenina?
Ak nie je zrelý je zelenina, ak je zrelý je to ovocie. To fakt? Aspoň takto sa používa v peruánskej a latinskoamerickej gastronómii.
Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 10 rokov. Som majiteľ CK Eslovaquia travel a sprevadzam krajiny Latinskej Ameriky: Peru, Bolivía Ekvador, Mexiko, Guatemala, Čile, Argentina, Belize a Honduras. Som byvali majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave. Zoznam autorových rubrík: Peru - Inkovia, Dobývanie Peru, Peru - zvyky a kultúra, Peru - Gastronomia, Slovensko a Ja, Peru - Mesta a Pamiatky, Peru - Cestopisy, Amazonský prales, Opera a kultúra, Nezaradené, Súkromné
Ak nie je zrelý je zelenina, ak je zrelý je to ovocie. To fakt? Aspoň takto sa používa v peruánskej a latinskoamerickej gastronómii.
Avokádo je ovocie, ktoré sa za posledných 20 rokov veľmi rozšírilo po slovenských supermarketoch. Viete, ako ho kupovať a ako ho jeme my?
Toto je tŕnistá história listov koky: Ich história sa začala tam, kde peruánsky prales vystupuje do juhoamerických veľhôr Ánd. Listy koky vystúpili z pralesa do Ánd a stretli andský ľud. Inkovia im dali život a premenili ich na svoju posvätnú rastlinu. V 19. Storočí panoval názor, že sa našla konkurencia pre čaj a kávu a začali rastlinu koky vo veľkom pestovať. V súčasnosti sú listy koky zakázané nariadením OSN. Zákaz platí na celom svete, okrem andských krajín. Toto je ich história ...
Na Slovensku je už niekoľko rokov možné dostať sladké zemiaky. Vidím ich skoro v každom hypermarkete. Nie sú ani veľmi drahé, ale ľudia ich nepoznajú, ale pritom môžu byť zaujímavým a jednoduchým spestrením stravy ....
My Peruánci sme hrdý národ. Sme hrdí na našu históriu, na Inkov, na naše pamiatky, na našu prírodu a tiež sme veľmi hrdí na našu gastronómiu. Peruánske jedlo je jedinečné. V peruánskej kuchyni splýva španielska (dobyvatelia), talianska (prisťahovalci hlavne na konci 19. storočia), čínska (pracujúci na ryžových poliach) , japonská (ako Číňania), a africká (otroci) kuchyňa s pôvodnou peruánskou. Keď niekto povie „Mexiko“, hneď myslíme na „tacos“. A na čo myslíme, keď niekto povie „Peru“?
O Inkoch je známe, že boli veľkými poľnohospodármi, dokázali vyšľachtiť také dôležité rastliny ako zemiaky, kukuricu, papriku, ale aj Quinoa (V Peru ju voláme Quinua). Quinoa nie je veľmi známa na Slovensku, ale je to celosvetovo dôležitá potravina a vďaka jej významu organizácia FAO (OSN) vyhlásila tento rok ako medzinárodný rok Quinoa.
V predchádzajúcom článku som podrobne vysvetlil, ako sa pije pivo v Peru. Dúfam, že keď budete nabudúce pozvaní na peruánsku party, budete mať dostatok vedomostí. Ďalšie nápoje majú v Peru tiež svoje špecifiká. Tu je zoznam najčastejšie užívanejších nápojov a spôsob ich konzumácie.
Každá krajina má svoje tradície pitia alkoholu, časom som si uvedomil zložitosť peruánskeho spôsobu pitia piva, a preto som sa rozhodol podeliť sa s týmito vedomosťami s priateľmi na Slovensku. Viem, že Slováci žiadnu takúto prednášku nepotrebujú, ale nové vedomosti neuškodia. Tu je krátke zhrnutie tradičného spôsobu pitia piva v Peru.